advertentie

zondag 16 september 2012

Weekblog week 37 - 2012 (9 t/m 15 september)


Huis van de Smaak hostess Fenna de Jong zet haar tanden in een heerlijke Valor aardbei


Ja echt, dit is een van de weinige aardbeien die ik zelf heb kunnen plukken. De bezoekers van de Floriade waren me bij de andere tienduizenden exemplaren steeds voor


Wel grappig dat mijn aardbeien sinds kort in het duurste ijs van Nederland verwerkt worden. Overigens zijn veel proevers het er over eens dat het Strawberry-Margatitaijs ook het lékkerste ijs van Nederland is 


Er dook nog een foto op van mij in actie in verzorgingshuis Sint-Joris in Oirschot. Daar maakte ik vele oudjes blij met aardbeien in het kader van de actie Aardbeien-voor-Alzheimer


Op een paar aardbeien na is hier alles weer geplukt. De collega's die aardbeien in de kassen telen nemen het zo zoetjes aan weer over. Voor mij zit het aardbeienseizoen erop en voor hen begint het seizoen. Heel lang geleden hadden we nog echte seizoenen, gewoon door de natuur geregeld. Hoewel er steeds mensen blijven die terug verlangen naar vroeger denk ik dat hun nostalgische of ideologische eetgewoonten dan vooral hun eigen keuze zullen moeten zijn. Ik moet er niet aan denken om de hele winter bewaargroenten te eten, om maar eens wat te noemen.

De technologie en de mondialisering hebben het de laatste 50 jaar steeds eenvoudiger gemaakt om producten, met toepassing van kunstgrepen het hele jaar te laten groeien. Het gemak en de snelheid waarmee producten vanuit de hele wereld hier naartoe gesleept kunnen worden heeft de seizoenen ook uitgewist. Gelukkig voor onze eigen economie doet de Nederlandse sector daar ook gretig aan mee. En toch blijft het zo dat groenten en fruit in bepaalde periodes van het jaar lekkerder zijn dan in andere tijden. De gebruikte rassen zijn niet overal hetzelfde en telers en ketens denken wereldwijd, over het algemeen nog zeer productgericht.

Een belangrijke conclusie van een paprikaproeverij was afgelopen week dat er veel smaakverlies optreedt vanaf het moment dat het product geoogst is tot aan de consumptie. Korte ketens zouden daarom alvast een stuk helpen om producten lekkerder op je bord te krijgen. Ik denk zelf dat er teveel met verse groenten en fruit gespeculeerd wordt en producten daardoor onnodig lang in de keten verblijven. En omdat het supermarkteigenrechterlijk voorgeschreven is dat een bepaalde houdbaarheid nodig is, worden vrijwel alle producten ook nog eens onrijp geoogst.  Dan zijn ze dus niet op smaak en de meeste producten groeien slechts in smaak wanneer ze nog deel uitmaken van de rest van de plant. Dat is dus twee keer smaakverlies. Er is nog flinke winst te behalen op het smaakfront. Lekkere groenten en fruit zijn ook veel gezonder dan hun smakeloze soortgenoten, simpelweg omdat je van lekker spul nu eenmaal makkelijker voldoende eet.

In het Huis van de Smaak zijn we de hele Floriade lang bezig geweest met het bewustmaken van consumenten. Daar moeten we na de Floriade zeker mee doorgaan. Al die consumenten moeten ambassadeurtjes worden en hun stem laten spreken als ze menen dat hen in het winkelschap iets onthouden wordt, bijvoorbeeld smaak. Als groenten en fruit rijp geoogst worden en niet verprutst worden verderop in de keten, dan is er al een hele slag gewonnen. Een krachtige slogan op de verpakkingen kan het smaakbewustzijn wellicht nog een handje helpen. Zoiets als: 'Bewaren van groenten en fruit gaat ten koste van de smaak!'

Met vers én dus smaak kun je het onderscheid nog maken. Maar goed, welke keten heeft het lef om zijn tomaten, aardbeien of paprika's volledig rijp te oogsten, met de volst mogelijke smaak? En is in staat om ze binnen vier dagen bij de consument op tafel te hebben? Misschien dan wel hier en daar een onzichtbare GPS-tracebilitychip in de verpakkingen plakken, zodat vier dagen ook vier dagen blijft. En als het in een, twee of drie dagen kan is dat natuurlijk nog beter.

Nou mensen, tot volgende week dan maar weer,
groeten van Jan

P.S. Reageer gerust op mijn berichtjes. Doe alsof je thuis bent op ons aardbeienbedrijf!


Geen opmerkingen: