advertentie

dinsdag 6 augustus 2013

Aardbeienacademie - wist-je-datje 27

Wist je dat kniktrossen zorgen voor kleine en vooral ook zure aardbeien? Een kniktros kan ontstaan als de dikke stengel waar de bloemetjes aan vast zitten naar beneden gaat buigen vanwege het gewicht van de na de bevruchting steeds groter wordende aardbeitjes. Onder normale omstandigheden komen de aardbeien op een gegeven moment op een bedje van stro te liggen wat op de grond is aangebracht. Onder deze natuurlijke groeiomstandigheden gebeurt er met de tros niks, want een buiging tot aan de grond is geen probleem.

Bij de teelt in potten of op goten, zodat er staande geplukt kan worden is die natuurlijke trosopvang er niet. Zou je daar niks aan doen, dan buigen de trossen nog verder naar beneden en komt er op de rand van de pot of goot een knik in de trosstengel (zie foto). Hierdoor wordt de sapstroom deels afgesloten wat de uitwisseling van water en voedingsstoffen belemmert. De vruchten groeien daardoor niet meer uit en gaan zuur smaken. Kenners zien dat de rode aardbei aan de kniktros niet blij kijkt...ofwel hij is een beetje glansarm en wordt nogal droogachtig van inhoud. Zo'n droge aardbei noemen wij een 'dooie'.

Als de natuurlijke grond ontbreekt om de trossen op te vangen worden kunstmatige trosopvangsystemen gemaakt. Vaak is dat een breed en stevig lint wat naast de aardbeienrijen gespannen wordt. De trossen kunnen dan nog wel naar beneden buigen, maar van een scherpe knik is dan geen sprake meer.

Welkom op de Aardbeienacademie

Geen opmerkingen: