Als je de suikerwaarden van beide rassen gaat meten, dan kom je vaak op ongeveer dezelfde waarde uit, maar toch lijkt de ene aardbei zoet en de andere zuur. Een citroen is overigens ook hartstikke zoet, terwijl de beleving erg zuur is. Voor aardbeienjam zijn de rassen met een lekker zuurtje in de smaak juist de beste. Omdat je voor jam nogal wat suiker toevoegt, is de zoetheid van de aardbei van iets minder belang voor de jamsmaak, want die gaat ten onder in het suikergedruis. Maar door zoete aardbeien te gebruiken (ook al lijken ze zuur) kun je wel de hoeveelheid toegevoegde suiker iets beperken. Waar suiker zit, kan geen aardbei zitten...... De frisse zure tonen in een aardbei zorgen ervoor dat de jam na het bereiden een echte fruitsmaak heeft. Een beetje citroensap kan de jam nog wat opfleuren.
Tip voor lekkere jam, met relatief weinig toegevoegde suiker en eenvoudig zelf te maken:
1 kilo zoete aardbeien met een fris zuurtje erin (dus geen smakeloze knollen)
420 gram geleisuiker speciaal
25 ml citroensap
Alles bij elkaar in een pan aan de kook brengen. Eventueel met de staafmixer pureren voor jam zonder stukken aardbei. Af en toe roeren zodat de suiker niet op de bodem van de pan verbrandt, want dat zorgt voor een aangebrand smaakje. Als het goed aan de kook is nog 2 minuutjes door laten koken.
Dan gloeiend heet in goed schone potten gieten, bijna tot aan de rand en draai er een schone deksel op. De potten even op zijn kop zetten. Klaar is de jam.
(Foto: een refractometer, waarmee je de suikerwaarde (brix) kunt meten)
Welkom op de Aardbeienacademie
Geen opmerkingen:
Een reactie posten